750 jaar dam

In 2020 is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Een historisch moment waardoor Rotterdam is ontstaan. Dat vieren wij in het najaar van 2020 en het voorjaar van 2021 met diverse activiteiten op en om de rivier de Rotte. Beleef 750 jaar dam in de Rotte en ontdek wat er dit feestelijke jaar te doen is.

Van dam tot stad

In 2020 is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte werd gelegd. Daar werden vrijwel meteen huizen op gebouwd en het gaat dus om niets minder dan de oorsprong van Rotte-r-dam. Ontdek de historie van Rotte en Dam en de gebeurtenissen van toen tot nu. Volg de tijdlijn en kijk onder het + teken voor meer informatie over de gebeurtenis.

Deze tijdlijn is gemaakt door Jan van den Noort.
Jan schrijft ook iedere maand een blog over deze rijke historie.

    Count: 27
  • ca 900

    Nederzetting Rotta

    Jaar ca 900

    We komen de nederzetting Rotta voor het eerst tegen in een schenkingsoorkonde uit 1028, maar door archeologisch onderzoek is aangetoond dat Rotta al in 900 bestond, misschien zelfs eerder.

  • 1018

    Slag bij Vlaardingen/ ontginning veengronden

    Jaar 1018

    Slag bij Vlaardingen. Graaf Dirk III vergroot zijn macht en bemoeit zich actief met de ontginning van veengronden, onder andere langs de Rotte.

  • 12e eeuw

    Grote overstromingen

    Jaar 12e eeuw

    In de twaalfde eeuw vinden grote overstromingen plaats. Het veen wordt bedekt met een dikke kleilaag en moet opnieuw worden bedijkt en in cultuur gebracht.

  • ca. 1200

    Beukels-, Blommers-, Oude en IJsseldijk

    Jaar ca. 1200

    Om het achterliggende land te beschermen wordt de dijkring Beukels-, Blommers-, Oude- en IJsseldijk versterkt en gesloten

  • 1270

    Aanleg Dam in de Rotte

    Jaar 1270

    Aanleg van de Dam in de Rotte waar nu de Hoogstraat ligt (tussen Koopgoot en Bibliotheek); die dam waar Rotterdam zijn naam aan dankt.

  • 1273

    Eerste vermelding Baljuwschap 'Tussen Schie en Gouwe'

    Jaar 1273

    Eerste vermelding van het baljuwschap 'Tussen Schie en Gouwe', kort daarop omgedoopt in Hoogheemraadschap van Schieland.

  • 1340

    Stadsrecht Rotterdam

    Jaar 1340

    Willem IV verleent Rotterdam stadsrecht en geeft toestemming om de Rotterdamse Schie te graven. Via de Schie verkrijgt Rotterdam zo een verbinding met het achterland.

  • 15e eeuw

    Bodemdaling

    Jaar 15e eeuw

    Door bodemdaling worden de veen- en klei-op-veengronden te nat en zijn deze niet langer geschikt voor akkerland. De eigenaar kan ze nog gebruiken als weiland of het veen afgraven en verkopen als turf. Dat laatste werd vaak aantrekkelijk gevonden, hoewel daardoor grote waterplassen ontstaan.

  • 1440

    Eerste windmolen langs de Rotte

    Jaar 1440

    Eerste windmolen langs de Rotte. De bodemdaling stelt steeds hogere eisen aan de waterafvoer.

  • 1530

    Veenwinning met baggerbeul

    Jaar 1530

    Dankzij de baggerbeugel kan men voortaan tot 2 meter onder water veen winnen. Steeds meer veengrond langs de Rotte verdwijnt in de kachel.

  • 1574

    Zuid-Holland onder water

    Jaar 1574

    Zuid-Holland wordt onder water gezet voor Leidens ontzet

  • 1633

    Eerste droogmakerij

    Jaar 1633

    Eerste droogmakerij: het IJsselmeertje. Het droogpompen van zo'n plas vergt heel veel extra pompcapaciteit en zorgt voor heel veel extra waterafvoer.

  • 1741

    Aanleg Lage Boezem

    Jaar 1741

    Om de capaciteit van de Rotte te vergroten wordt ten oosten van de Rotte een kanaal aangelegd: de Lage Boezem.

  • 1775

    Aanleg Hoge Boezem

    Jaar 1775

    Om de afvoer van het Rottewater te verbeteren wordt langs de Lage Boezem een extra afvoerkanaal aangelegd: de Hoge Boezem.

  • 1854

    Aanleg reserveboezem

    Jaar 1854

    Een Reserveboezem wordt aangelegd om de capaciteit van de Rotte uit te breiden.

  • 1870

    Demping Binnenrotte

    Jaar 1870

    Demping van de Binnenrotte in verband met de aanleg van het spoorwegviaduct.

  • 1899

    Stoomgemaal Admiraliteitskade in werking

    Jaar 1899

    Stoomgemaal Admiraliteitskade in werking.

  • 1902

    Laatste windbemaling gestaakt

    Jaar 1902

    Laatste windbemaling gestaakt.

  • 1939

    Verbinding Rotte met Nieuwe Maas

    Jaar 1939

    Verbinding van de Rotte met de Nieuwe Maas via het Schie-Schiekanaal, het Noorderkanaal en de Delfshavense Schie. Een groot deel van de Rotterdamse Schie wordt gedempt.

  • 1942

    Aanleg Stokviswater

    Jaar 1942

    Aanleg Stokviswater tussen Schie (Delftsevaart) en Rotte "voor den aanvoer van bouwmateriaal ... met het oog op de schoonheid van de stad en [met] het oog op branden..."

  • 1967

    Recreatieschap is een feit

    Jaar 1967

    Zuid-Holland, Bleiswijk, Bergschenhoek, Rotterdam en Zevenhuizen gaan een samenwerking aan in het Recreatieschap De Rottemeren.

  • 1970

    Rotte tracé kopje onder dankzij protesten

    Jaar 1970

    Als het aan de gemeente lag dan was de Rotte in de jaren 70 gedempt en omgebouwd tot vierbaanssnelweg in de stad. Gelukkig staken de inwoners daar een stokje voor.

  • 1993

    Comité Rotte-Dam

    Jaar 1993

    Comité Rotte-Dam begint zijn activiteiten.

  • 2013-2018

    De Rotte op de kaart

    Jaar 2013-2018

    Stichting Plezierrivier de Rotte (opgericht in 2013) maakt zich sterk voor een herwaardering van de Rotte. Die gedachte sloeg aan bij ondernemers die zich verenigden in Ondernemersvereniging de Rottemeren (2015). Dankzij de samenwerking tussen de stichting, de vereniging, het recreatieschap en de gemeenten rond de Rotte kon een Gebiedsmarketingcampagne worden opgezet met een website en social media-kanalen onder de titel Ook dit is de Rotte (2018).

  • 2019

    Rotte bereikbaar vanuit centrum van Rotterdam

    Jaar 2019

    Bij het Grote Kerkplein zijn trappen en een steiger in gebruik genomen. Wie de Rotte op wil varen, kan nu vanaf deze steiger in het centrum vertrekken.

  • 2020

    Waterinlaat Leuvekolk

    Jaar 2020

    De Leuvekolk (ten noorden van de Blaak) ondergaat komende jaren een metamorfose. Langs het water komen een ligweide, steiger en ruimte voor kanoverhuur, waarmee varen op de Rotte binnen bereik komt van de centrumbezoeker. Een waterinlaat is dit jaar geplaatst en zorgt voor toevoer van vers zoet Maaswater naar de Leuvekolk, het Stadswater en de Rotte. Vissen kunnen dankzij een vispassage van en naar de Nieuwe Maas trekken

  • 2020

    750 jaar dam in de Rotte

    Jaar 2020

    750 jaar Dam in de Rotte. Een jaar vol activiteiten om dit te vieren.

Doorlopende activiteiten

Speciaal voor '2020, 750 jaar dam in de Rotte' zijn diverse activiteiten georganiseerd. Van tentoonstellingen tot wandelroutes. Ontdek ze allemaal.

  • Rotte Kijkers

    Rotte Kijkers

    Een Rotte Kijkers zijn kunstwerken, verblijfsplekken, uitkijkpunten én infopunt ineen.

Evenementen

In 2020 vieren wij 750 jaar dam met een palet aan evenementen. Evenementen waarmee je de kwaliteiten van Rotte en omgeving ontdekt en het gebied in al zijn verscheidenheid beter te leren kennen. Het overzicht bevat nog niet alle evenementen. De events die vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus tot nader order uitgesteld zijn vind je hier.

De historie van Rotte-R-Dam

Iedere twee weken schrijft Jan van den Noort een blog over de geschiedenis van Rotte en Dam. In 2020 is het 750 jaar geleden dat de Dam in de Rotte werd gelegd. Daar werden vrijwel meteen huizen op gebouwd en het gaat dus om niets minder dan  de oorsprong van Rotte-r-dam. Rotte en Dam hebben een rijke historie. Het 750-jarig bestaan van Rotterdam is een mooie gelegenheid om een duik in die geschiedenis te nemen.

    Rotte-R-Dam / Veel zweten

    Blogs Rotte-R-Dam - 18-10-2021
    Jan van den Noort schrijft een blog over de geschiedenis van Rotte en Dam. In 2020 was...

    Rotte-R-Dam / Binnenlangs en buitenom

    Blogs Rotte-R-Dam - 20-08-2021
    Jan van den Noort schrijft een blog over de geschiedenis van Rotte en Dam. In 2020 was...

    Rotte-R-Dam / Via de Rotte naar België

    Blogs Rotte-R-Dam - 31-05-2021
    Jan van den Noort schrijft een blog over de geschiedenis van Rotte en Dam. In 2020 was...

    Rotte-R-Dam / Stoom in de stad

    Blogs Rotte-R-Dam - 27-04-2021
    Iedere twee weken schrijft Jan van den Noort een blog over de geschiedenis van Rotte en...

Ook dit is de Rotte

De Rotte is van iedereen. De plezierrivier kronkelt vanuit de groene achtertuin van Rotterdam naar het bruisende centrum van deze wereldstad. De rivier biedt met haar levendige kades en groene natuuroevers een plek waar je je thuis voelt en is een bron van plezier en ontspanning. Ontdek de Rotte via Ook dit is de Rotte

Organisatie

Het thema-jaar 2020, 750 jaar Dam in de Rotte is mede geïnitieerd door de gemeente Rotterdam, het Comité Rotte-Dam, Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam, Stichting Plezierrivier de Rotte en Ook dit is de Rotte. Het programma is samengesteld op basis van plannen, wensen en ideeën van zowel initiatiefnemers uit de stad, als ondernemenden uit het recreatiegebied Rottemeren. Het themajaar wordt mede mogelijk gemaakt door bijdrage van Gemeente Rotterdam, Recreatieschap Rottemeren, Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, Gemeente Lansingerland, Gemeente Zuidplas en de organisatoren van de activiteiten en evenementen.

Gemeente Rotterdam

Gemeente Rotterdam

Gemeente Rotterdam

Het thema-jaar 2020, 750 jaar dam in de Rotte wordt georganiseerd door Gemeente Rotterdam. De stad die ontstaan is op de dam in de Rotte. Het thema-jaar maakt deel uit van Programma Rivieroevers van Gemeente Rotterdam. Het doel van dit programma is meer Rotterdammers die recreëren aan de rivieren de Rotte en de Nieuwe Maas. Voor de Rotte betekent dit meer groen, meer routes, meer bestemmingen, meer plekken om te verblijven, meer natuur en meer activiteiten.

Comité Rotte-Dam

Comité Rotte-Dam

Comité Rotte-Dam

Het thema-jaar ‘2020, 750 jaar Dam in de Rotte’ is mede geïnitieerd door Comité Rotte-Dam. Het Comité Rotte-Dam zet zich al vijfentwintig jaar in om meer aandacht te vragen voor de oorsprong van Rotterdam, op een dam in de Rotte. Door de inzet van het comité weten veel meer mensen nu waar die dam ligt: in de Hoogstraat tussen de Koopgoot en de bibliotheek. Het gaat om een meters dikke dam van 400 meter lang en 40 meter breed. Als je de Euromast plat legt, kan die er met gemak twee keer in. Maar als je dat niet weet dan kijk je er letterlijk overheen. Dit 750 jaar oude, allereerste Rotterdamse kunstwerk, krijgt in het jubileumjaar eindelijk de aandacht die het verdient. Het nieuwe kunstwerk van Ben Zegers is een fraaie eerste stap in de goede richting. Als het aan Comité Rotte-Dam ligt is het niet de laatste stap. Rotterdam dankt zijn naam aan een dam die omstreeks 1270 in de monding van de Rotte werd gelegd. Dankzij de dam kon het water van de Merwe resp. de Nieuwe Maas niet meer naar binnenstromen. Het water van de Rotte kon door een sluis in de dam vrij uitstromen. Comité Rotte-Dam vindt dat deze historische plek meer bekendheid verdient. Het ijvert voor een grotere herkenbaarheid, zodat straks meer mensen weten waar de Rotte heeft gestroomd en waar de Rotte-dam lag

Stichting Plezierrivier de Rotte

Stichting Plezierrivier de Rotte

Stichting Plezierrivier de Rotte

Het thema-jaar ‘2020, 750 jaar Dam in de Rotte’ is mede geïnitieerd door Stichting Plezierrivier de Rotte. Stichting Plezierrivier De Rotte is een privaat en onafhankelijk initiatief en wil samen met bewoners, ondernemers, particulieren, maatschappelijke organisaties en overheden de aantrekkelijkheid en bekendheid van het gebied rondom de Rotte vergroten. Doel is de rivier de Rotte in samenhang met haar omgeving (zoals Bergse plassen, Hoge/Lage Bergse Bos, Eendragtspolder, Zevenhuizerplas en naburige pleinen/parken in Rotterdam) te positioneren, profileren en branden als één gebied met unieke, waardevolle kwaliteiten: kleinschalig, bron van plezier en ontspanning en met een rijke historie. Stichting Plezierrivier De Rotte kijkt naar de hele rivier, van de bron in het dorp Moerkapelle tot aan de dam in het hart van Rotterdam. We streven ernaar dat bewoners, ondernemers en bezoekers uit het omringende Randstedelijk gebied trots zijn op de Rotte en omgeving, het gebied meer gebruiken en er plezier aan beleven. Daarnaast willen we bereiken dat mensen meer betrokken zijn bij de Rotte en beseffen welke grote toegevoegde waarde de Rotte en omgeving hebben voor de omliggende gemeenten als gebied om te recreëren, wonen en werken. De Rotte heeft ten slotte ook een toenemende aantrekkingskracht op initiatiefnemers en investeerders die activiteiten op en langs de rivier ontwikkelen die op hun beurt het gebied weer aantrekkelijker maken. Stichting Plezierrivier de Rotte organiseert vier keer per jaar het Rottecafé. Een netwerkbijeenkomst voor mensen die actief zijn en/of zich betrokken voelen bij de Rotte. Tijdens de cafés word je geïnformeerd over de ontwikkelingen met betrekking tot de Rotte en is er gelegenheid om te netwerken. Wil je een keer een Rottecafé meemaken? Kijk op de website van de stichting voor de eerstvolgende datum.

Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam

Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam

Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam

Het thema-jaar ‘2020, 750 jaar Dam in de Rotte’ is mede mogelijk gemaakt door Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam. Bij het graven van de spoorwegtunnel bij de Binnenrotte hebben de Rotterdamse archeologen veel ontdekt over het begin van de stad. Ze vonden huizen, een houten sluis, bootjes (waaronder de Punter) gereedschap en nog veel meer. Uit dit archeologisch onderzoek blijkt dat men vrijwel direct na de aanleg van de dam erop is gaan wonen. Op 27 maart opent Dijkgraaf Toon van der Klugt de Pop-Up Expo ‘Voet aan de Grond’. Hier presenteert BOOR het historische verhaal van ‘750 jaar dam in de Rotte’. De tentoonstelling blijft tot 19 juli 2020 staan in het Timmerhuis en is gratis te bezoeken.

Recreatieschap Rottemeren

Recreatieschap Rottemeren

Recreatieschap Rottemeren

Het thema-jaar ‘2020, 750 jaar Dam wordt mede mogelijk gemaakt door Recreatieschap Rottemeren. De recreatiegebieden langs de Rotte zijn al meer dan vijftig jaar een populaire bestemming om de vrije tijd door te brengen in het groen. Wat ooit begon als puinstort van puin uit Rotterdamse oude wijken is nu een intensief gebruikt recreatiegebied. Het recreatieschap Rottemeren wil binnen de begrenzing van haar werkingsgebied (maar wellicht ook daarbuiten) de bestaande recreatiegebieden beheren en een trekkersrol vervullen voor de ontwikkeling van nieuwe recreatiegebieden. Dit om de bewoners van de Rotterdamse en Zoetermeerse regio goede en voldoende mogelijkheden voor de openluchtrecreatie te bieden in een aantrekkelijke natuurlijke en landschappelijke omgeving. Het hoofddoel is om een brede groene corridor te maken van Rotterdam naar het noordelijke Groene Hart tussen de gebieden die nu of in de toekomst zullen verstedelijken, gebruikt worden voor glastuinbouw en andere bedrijven. In 1998 heeft het schap een nieuwe begrenzing van het werkingsgebied vastgesteld waardoor polders als de Eendragtspolder, de Tweemanspolder, de Rottezoom en de Wilde Veenen hier ook binnen vallen. Om de recreatieve attractiewaarde van het Rottemerengebied op peil te houden wordt zoveel mogelijk ingesprongen op de ontwikkeling in het wensenpatroon van de recreant. Initiatieven van gebruikersgroepen worden positief benaderd. Naast de recreanten kunnen nog andere groepen als klant worden gezien: ondernemers en omwonenden.

Ook dit is de Rotte

Ook dit is de Rotte

Ook dit is de Rotte

Het thema-jaar ‘2020, 750 jaar Dam in de Rotte’ is onderdeel van de campagne Ook dit is de Rotte. Ontdek de Rotte zoals je hem nog niet kende. Ga naar de website voor alle activiteiten op, langs en nabij de Rotte en Recreatiegebied Rottemeren. Ook dit is de Rotte is een samenwerking tussen Recreatieschap Rottemeren, gemeente Rotterdam, Ondernemersvereniging de Rotte(meren) en Stichting Plezierrivier de Rotte. Samen met diverse partijen uit het gebied startte de ontwikkeling van een marketingcommunicatiestrategie om de Rotte en omgeving onder de aandacht te brengen van bewoners en bezoekers. Dit mondde uit in Ook dit is de Rotte. Op de bijbehorende website www.ookditisderotte.nl vind je wat de Rotte en omgeving allemaal te bieden heeft. Hoe je ervan kunt genieten, op het water en er omheen en hoe je je door de rivier kunt laten inspireren. Van de bron in Moerkapelle tot de dam in het bruisende centrum van Rotterdam.

Laatste nieuws

Graag delen wij het nieuws rondom de viering van 750 jaar dam in de Rotte.

    Rotte Kijker Bleiswijkse Verlaat gaat naar Rotterdam

    750 jaar dam in de Rotte - 23-01-2024
    De Rotte Kijker die vlakbij de Bleiswijkse Verlaat langs de Rotte staat krijgt een...

    Dammen op de Dam

    750 jaar dam in de Rotte - 23-08-2021
    Dit weekend kunnen Rotterdammers hun hersenen laten kraken tijdens het eerste...

    De Rottenimf & De Maasgod

    750 jaar dam in de Rotte - 22-07-2021
    Remus en Romulus zijn wereldwijd bekend als de mythologische stichters van Rome. Maar...

    Interactieve presentatie 750 jaar dam in de Rotte

    750 jaar dam in de Rotte - 16-02-2021
    Kijk met ons mee terug naar het eerste deel van het programma 750 jaar dam in de Rotte:...