Het sluisje dateert uit 1740, als verbinding tussen de Rotte en de Strekvaart en heeft nog de constructie van sluizen uit die periode. De sluismuren zijn niet gemetseld maar van hout. Het bouwwerk is bovenlangs voorzien van houten jukken. Een vergelijkbare sluis in de buurt is het Bleiswijkse Verlaat.
Destijds voeren schepen met spoeling, een afvalproduct van Schiedamse jeneverstokerijen, door dit sluisje naar de veehouders in Bergschenhoek. Nu heeft het sluisje geen functie als schutsluis meer. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gebruikt de sluis om water in te laten in het gebied tussen Bleiswijk, Bergschenhoek en Hillegersberg. Het water uit de Rotte wordt doorgelaten richting de strekvaart, en daarmee richting de achterliggende polders zoals de Boterdorpse polder.
Achter de sluis ligt een brug met in gesloten stand een hoogte van slechts enkele centimeters boven polderpeil.
Deze schutsluis tussen de Streksingel en de Rotte bij Terbregge is vernoemd naar de Boterdorpse of of Butterdorpse polder. Het verlaat is de schutsluis ten zuiden van de Boterdorpse of Butterdorpse polder. De polder werd in de jaren 1777-1780 bedijkt; de sluis dateert uit deze tijd. Het noordelijke gedeelte van het Boterdorpse Verlaat heette tot 1949 Bergse Verlaat.
Op 12 juli 2015 werd in het bijzijn van wethouder Eerdmans een schild, toegekend door VSW, aan de gerestaureerde sluis bevestigd.
In november 2014 heeft de Vereniging Stedebouwkundig Wijkbehoud Hillegersberg, Schiebroek en Terbregge (VSW) een schildje toegekend aan de gemeente Rotterdam voor de restauratie van de sluis Het Boterdorpse Verlaat. De vereniging heeft als doel cultuurhistorisch waardevolle elementen te behouden en waar mogelijk te herstellen.
De sluis heeft al eerder een prijs gewonnen. In 2013 heeft de restauratie van de sluis uit handen van de stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland de tweede prijs gekregen voor beste restauraties van sluizen of stuwen van Nederland. De jury had ondermeer grote waardering voor de manier waarop de houtverbindingen volgens de oorspronkelijke, oude methoden zijn vormgegeven.
Locatie
Contact opnemen
Via onderstaand formulier kan je direct contact opnemen met Boterdorpse Verlaat.