De Rotte in verhalen

Boswachter Dick van Stegeren blogt over wat hem bezig houdt. In het kader van de Boekenweek schrijft hij zijn blog over zijn lievelingsboek:

Schrijven over mijn lievelingsboek over natuur in het kader van de Boekenweek deze week. Een leuk idee, maar welk boek moet je dan kiezen? Het boek dat je het meest gebruikt en inkijkt, een rijk geïllustreerd naslagwerk of toch maar een verhalend boek? Eerst maar eens naar mijn boekenkast om te zien wat ik in de loop der jaren zoal verzameld heb op het gebied van natuur en landschap.

De boekenkast van een boswachter

Op de eerste plank kom ik Wilde planten tegen deel 1,2 en 3, vervolgens Natuur in Nederland. Daarnaast Tastbare tijd en het knotbomenboek. Dan Van Heuvelrug tot duin, De grote natuurgids voor iedereen en nog een hele rij andere boeken met soortgelijke titels. Allemaal prachtige boeken, met mooie plaatjes ook. Dikwijls geschreven door klinkende namen, en veel en vaak door mij uit de kast getrokken op regenachtige zondagmiddagen. Maar even zo vaak net niet uitgelezen teruggezet, omdat het opeens toch eigenlijk wel erg mooi weer was om naar buiten te gaan. Jammer eigenlijk.

Een plank hoger kom ik allerlei flora en fauna gidsen tegen. Boeken over dieren, planten, atlassen over bossen, bosplantsoen, levensgemeenschappen, natuurgidsen et cetera. Deze boeken neem ik regelmatig ter hand, vaak om een naam of een wetenswaardigheidje op te zoeken over een specifieke plant of dier. Altijd leuk om te kunnen navertellen.

Daar weer een plank boven kom ik de meer verhalende boeken tegen op het gebied van natuur. Verschillende titels van Midas Dekker. Zijn verhaaltjes over dieren, gebaseerd op wetenschappelijke feiten en vaak gemixt met een eigen originele twist, vind ik altijd bijzonder leuk om te lezen. Daarnaast, Darwins Hofvijver, een serieuze kandidaat om hier te bespreken. Een boek over evolutie, de ingrijpende gevolgen van menselijk handelen daarop en vervolgens hoe de natuur daar dan daar weer op reageert. En dat allemaal door de ogen van een bioloog die onderzoek doet naar vissen in het Victoriameer in Afrika.

Dicht bij

Ik kies toch voor een boek over natuur heel dicht bij. Mijn oog valt op het boek De Rotte (van wilde veenen tot wereldhaven), geschreven door Koos Termorshuizen. Voor een boswachter die de Rottemeren als zijn werkgebied heeft, is dit toch wel de meest logische keuze. De samenvatting op de achterkant van het boek begint als volgt: “De Rotte. Een beetje verscholen loopt die door Rotterdam. En langs Moerkapelle, Zevenhuizen, Bleiswijk, Bergschenhoek, Oud Verlaat. En misschien ooit zelfs een beetje langs Benthuizen. Begin tegen wie dan ook in deze regio over de Rotte te praten en er komen allerlei herinneringen en verhalen boven.”

De naamgever van Rotterdam

In dit boek wordt de Rotte vanaf de oorsprong in de Wilde Veenen kilometer voor kilometer besproken totdat hij doodloopt bij de Binnenrotte midden in de stad. In 18 hoofdstukken wordt de 18 km lange Rotte beschreven en wordt het verhaal en de geschiedenis van deze rivier verteld. De rivier die Rotterdam haar naam bezorgde. Ooit was de Rotte een veenrivier, die het overtollige water uit het veen onder vrij verval richting de Nieuwe Maas voerde, waar nu de oude haven in Rotterdam ligt. Toen was de loop van de Rotte nog het laagste punt in de wijde omtrek. Door vervening en inklinking van de omliggende gronden is de Rotte inmiddels boven het land uitgegroeid. Uit de omringende polders wordt het water nu de rivier ingepompt. En eigenlijk fungeert de Rotte nu nog steeds als bergplaats en afvoerkanaal van overtollig water. Alleen nu ligt de rivier hoog boven het maaiveld. Een dam om de waterhuishouding rond de Rotte en de nieuwe maas onder controle te krijgen, heeft Rotterdam uiteindelijk haar naam gegeven.

Dit soort verhalen, maar ook interviews met bewoners, ondernemers en beheerders van deze boeiende omgeving geven een mooi beeld van wat de Rotte is en te bieden heeft, aangevuld met een groot aantal sfeervolle foto’s met kenmerkende plaatjes van de omgeving. De natuur, het landschap, de cultuurhistorie, sport, recreatie de bebouwing maar ook de bewoners komen allemaal aan de orde in het boek.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de Rotte en haar omgeving een must have. En misschien is het een opmaat om eens een bezoek te brengen aan de Rottemeren.

Deze blog is onderdeel van de Boekenweekspecial in het kader van de Boekenweek 10 t/m 18 maart met thema natuur. De boswachters van dit Boswachtersblog Zuid-Holland schrijven deze week elke dag een blog over hún favoriete natuurboek.

Bron: https://www.boswachtersblog.nl/zuid-holland/2018/03/12/de-rotte-van-wilde-veenen-tot-wereldhaven/ 

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account