Boswachter Jonathan Leeuwis blogt over wat hem bezig houdt. Deze blog geeft hij 4 tips over vogels kijken in de Rottemeren en het Bentwoud.
De temperaturen stijgen langzaam, de zon laat zich steeds meer zien en de knoppen aan de bomen schieten stuk voor stuk open, het is lente! Wat mij betreft de mooiste tijd van het jaar. Overal nieuw leven en waar je ook bent in de natuur, er gebeurt altijd wel wat om je heen! Zo ook zeker op het gebied van vogels! De een na de andere zomergast arriveert weer, na zijn overwinteringsgebied, in het warme zuiden. Zo stromen ook de Rottemeren en het Bentwoud weer helemaal vol met vogels! Hier onder 4 leuke vogeltips voor deze tijd van het jaar.
Hoempende roerdompen
De roerdomp, een mysterieuze rietvogel die eigenlijk wel tot ieders verbeelding spreekt! Een prachtige vogel, maar vreselijk moeilijk om te kunnen zien. Als de roerdomp niet wil dat jij hem ziet, dan zie je hem ook echt niet! Hij gaat namelijk in de zogenoemde ‘paalhouding’ staan, waarbij hij zijn nek en zijn snavel recht omhoog trekt. Zo is hij nauwelijks te onderscheiden van de rietstengels om hem heen. Toch merk je vooral in de lente zijn aanwezigheid erg goed! Regelmatig hoor je vanuit het riet een herhaalde diepe bassende roep, “hoemp”, alsof je in een glazen fles blaast. Zodra je dit hoort stop dan even en hou de rietkraag goed in de gaten. Wie weet, met geluk, verlaat hij dan de rietkraag en kan je deze geweldige soort in je kijker krijgen!
Ook een roerdomp zien of horen? Ga er dan vroeg uit en zoek de rietgebieden op. Ook al is de roerdomp een bedreigde broedvogel die op de rode lijst staat, je maakt in de Rottemeren en het Bentwoud best een grote kans om hem aan te treffen. In dit gebied huisvesten er zo’n 5 paren. De meeste kans maak je in de moeraszone van het Bentwoud, de Eendragtspolder bij Zevenhuizen en het verdronken Populierenbosje aan de Zevenhuizerplas.
De luchtacrobaten van het Bentwoud
Wie nu op een mooie dag het Bentwoud in gaat, kan niet meer om ze heen, de bruine kiekendieven! Ze zijn weer net terug uit het warme Afrika en hebben volop het voorjaar in hun kop! De mannetjes, herkenbaar aan de grijze vleugels en staart en zwarte vleugeltoppen, zijn op dit moment fanatiek bezig met hun baltsgedrag. Dit pakken ze groots uit, ze houden namelijk hele vliegshows! Luid roepend vliegt hij hoog met een diep golvende vlucht. Waarna hij zich ineens laat vallen, een aantal salto’s maakt, een paar kurkentrekkers draait en vervolgens met een hoop kabaal in de rietkraag of in een van de horsten land! Een super spectaculair gezicht! Vorig jaar zijn er in het Bentwoud 6 nesten van de bruine kiekendief geteld, wat erg veel is voor zo’n jong gebied. De vrouwtjes, herkenbaar aan hun donkere uiterlijk en roomwitte kruin, kijken toe en kiezen welk mannetje haar mag bevruchten. Heel speciaal hoeft ze zich echter niet te voelen, mannetjes bruine kiekendieven nemen vaak niet genoegen met 1 vrouwtje. Het zou zomaar kunnen dat haar mannetje nog een second-love heeft.
Nu maak je de grootste kans om deze luchtacrobaten van het Bentwoud te zien. Zodra ergens hoog uit de lucht ineens een hoog “hie-è” klinkt, kijk omhoog! Dit geluid is het teken dat een van de mannen gaat beginnen aan een acrobatische voorstelling. Kijk ook goed boven de velden en rietkragen, kiekendieven jagen namelijk erg laag! Ze zweven rustig over de velden en duiken dan ineens naar benden om een vogel of een klein zoogdier te grijpen. De beste plekken om te kijken zijn rondom parkeerplaats west en rondom het begrazingsgebied met de Schotse Hooglanders.
Drukke blauwborsten
Zoals ieder jaar, is ook dit voorjaar de blauwborst 1 van de eerste zomergasten die weer terug is in de Rottemeren en het Bentwoud. Dit laten ze ook erg duidelijk weten! Door felle kleuren en uitbundige zang is dit vogeltje een zeer opvallende verschijning! Je kan momenteel op sommige plekken dan ook bijna niet meer langs een rietkraag of een struwelen groepje lopen, of er zingt een blauwborst in. Ze zijn zelfs zo fanatiek dat ze hele baltsvluchten houden! Het mannetje vliegt luid zingend omhoog en laat zich met gespreide staart en vleugels als een parachute naar beneden zakken. Tijdens deze baltsvlucht is niet alleen de mooie blauwe borst goed te zien, maar ook zijn prachtige oranje staart!
Met dik 100 territoria in het gebied is de trefkans op de blauwborst best groot. De grootste kans maak je vroeg in de ochtend, het moment waarop alle vogels het harst zingen. Als je dan gebieden als de Eendragtspolder, het Populierenbosje bij de Zevenhuizerplas of de rietkragen en jonge struwelen in het Bentwoud bezoekt, durf ik je bijna garantie dat je ze tegen het lijf zult lopen!
Aalscholvers in het Koornmolengat
Als er een plek is waar het nooit rustig en stil is, is het wel het Koornmolengat bij Zevenhuizen! In dit gebied zit namelijk een grote broedkolonie aalscholvers! De aalscholvers broeden altijd erg vroeg, sommige beginnen al in december! Momenteel zijn er veel jongen te zien, sommige zelfs al zo groot dat ze bijna uitvliegen. Zodra er jonge aalscholvers in een kolonie zijn, is het direct over met de rust. Jonge aalscholvers bedelen heel de dag non-stop om verse vis bij hun ouders. Zodra een van hen op het nest land, duiken de jongen diep de strot van pa of moe in, om zo de vers gevangen vis weer naar buiten te trekken. Als je dit zo op een afstandje bekijkt, krijg je bijna medelijden met de ouders. Je zou er toch bijna eentje uit het nest kieperen?! 😉 Daarna is het niet lang over met de rust. Half april zullen een deel van de aalscholvers beginnen met een tweede legsel, waarmee ze weer tot juni zoet zijn. En let ook goed op, aan de noordkant broeden ook een aantal blauwe reigers. Deze broeden wat later als de aalscholvers en hebben nu net de eerste jongen in het nest zitten.
Mijn tip is om gewoon eens een tijdje te zitten op het dijkje langs het oosten van het Koornmolengat. Vanaf hier heb je een prachtig zicht op de kolonie en kan je met de verrekijker heel goed volgen wat er allemaal gebeurt.
Het is ondertussen wel duidelijk denk ik, er is genoeg te zien en beleven buiten! Dus pak je verrekijker en trek lekker de Rottemeren en het Bentwoud in! Ook organiseert Staatsbosbeheer een vogelexcursie in de Rottemeren, waarin je samen met mij en boswachter Sietze op zoek gaat naar de bijzondere broedvogels die rondom de Zevenhuizerpas zitten. Opgeven kan bij Staatsbosbeheer.
Heel veel plezier in het veld gewenst!