Zwerfafval vind je overal. Het lijkt soms wel zo normaal, dat de meeste mensen het gewoon laten liggen of denken: ‘dat ruimt iemand anders wel op’. Vaak wordt er daarbij gedacht aan de overheid of de gemeente. Maar wat doet de overheid eigenlijk en ruimen die het zwerfafval ook daadwerkelijk op?
Landelijke overheid
Vanuit landelijk perspectief richt de overheid zich vooral op preventie door beleid te maken. Denk aan regels voor bedrijven om zo min mogelijk kunststof te gebruiken, maar ook regels zoals winkeliers die geen gratis plastic tasjes meer mee mogen geven. Statiegeld, boetes bij een ‘op heterdaadje’, het komt allemaal vanuit de landelijke overheid.
Gemeente
Gemeenten steunen vaak lokale initiatieven. De gemeente steunt ons bijvoorbeeld ook. Dat doen ze enerzijds door financieel te helpen als dat nodig is om onze initiatieven van de grond te krijgen, maar ook door ons in contact te brengen met andere initiatieven in de regio zodat we elkaar kunnen versterken. Daarnaast communiceren gemeenten zelf ook met inwoners over het belang van een aanpak voor zwerfafval.
Evelien Boender van gemeente Rotterdam ging in coronatijd zelfs nog een stapje verder. Zij organiseerde een initiatief onder collega’s van de gemeente Rotterdam om gezamenlijk zwerfafval op te ruimen. Prachtig!
Staatsbosbeheer
In het gebied rondom de Rotte speelt Staatsbosbeheer namens de overheid een belangrijke rol. De boswachters van Staatsbosbeheer houden de stand van zaken in het gebied goed in de gaten. Naast goed voorbeeld gedrag door zelf ook op te ruimen, zijn zij ook degene die actie ondernemen in extreme gevallen. Het komt helaas steeds vaker voor dat er complete huisraad of ander soort grofvuil gedumpt wordt in het bos. Denk ook aan drugsafval, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. De boswachter schakelt in zo’n geval professionele organisaties in om het afval te verwijderen.
Afvalbakken
We kennen allemaal dat moment dat je flesje leeg is en dat je ook best bereid bent om je flesje in de afvalbak te gooien. Maar in de wijde omtrek is er geen afvalbak te bekennen. Irritant! Dan maar in de bosjes. "Moeten ze maar meer afvalbakken plaatsen! Als je het mensen makkelijker maakt om afval weg te gooien, leidt dat toch ook tot minder afval?"
Fout gedacht! De ervaring leert dat afvalbakken het probleem juist erger maken! Verrassend hè? Mensen gooien hun afval geregeld naast de bakken. En het afval is immers nog steeds in de natuur. Dieren kunnen er gewoon bij en trekken het vuil uit de bakken als ze op zoek zijn naar eten. Natuurlijk staan er her en der wel afvalbakken, maar dit is de reden dat het gebied er niet vol mee staat.
Neem je afval mee!
Afval hoort niet thuis in de natuur. Het beste dat je kan doen, is je afval meenemen tot buiten het gebied en het daar netjes weggooien. Nóg beter is je aanmelden als ambassadeur en ook zelf actief aan de slag om afval op te ruimen. Dat kan je hier doen.