Gelukkig zijn de meeste mensen erg oplettend als het gaat om plastic afval in ons mooie gebied. Maar daar waar het gaat om natuurlijk afval, zoals restanten van banenschillen, het klokhuis van een appel of mandarijnenschillen zijn we een stuk minder voorzichtig. 'Dat komt toch ook gewoon uit de natuur?'. Maar wat gebeurt er eigenlijk met dat soort afval eenmaal het de natuur in gaat?
Kan de natuur fruitresten afbreken?
In de natuur is alles met elkaar verbonden. Alles heeft een rol in het grotere geheel en alles is afhankelijk van elkaar. Dat geldt ook voor fruitresten. Wanneer fruitresten, zoals bananenschillen en klokhuizen, in de natuur terechtkomen, wordt het afgebroken door micro-organismen en andere natuurlijke processen, zoals regen, zonlicht en wind. Dit proces zorgt ervoor dat de stoffen in het afval worden omgezet in voedingsstoffen voor andere organismen in het ecosysteem. Tot dusver klopt de aanname dus, fruitresten kunnen zeker afgebroken worden door de natuur. Daarbij helpt het wel als het voedsel is dat ook daadwerkelijk thuishoort in de Nederlandse natuur. Onze bossen hebben een stuk meer moeite met fruit dat niet uit Nederland komt.
Hoe lang duurt het om fruitresten af te breken?
Hoe lang het duurt om fruitresten af te breken, hangt af van het type fruit. Het klokhuis van een appel kost ongeveer 2 tot 8 weken. Bananenschillen daarentegen kunnen tot wel 2 jaar blijven liggen voordat ze goed zijn afgebroken. Sinaasappelschillen, mandarijnen, citroenen en vergelijkbare vruchten blijven ook rustig 2 jaar liggen voordat ze helemaal weg zijn. Best lang hè?
Fruit wel of niet op de grond
Het grootste nadeel van fruit weggooien in de bosjes, is het effect daarvan op andere bezoekers. Het is bewezen dat mensen zich netter gedragen in gebieden waar het schoon is. Dus als er weinig vuil op de grond ligt, zijn mensen eerder geneigd om hun afval mee te nemen tot ze een afvalbak tegenkomen. Maar dat werkt ook de andere kant op. Als in het gebied veel ander afval ligt, gooien we ons eigen afval er net zo gemakkelijk bij. "Want het is hier toch al vies". Als je bedenkt dat sommige fruitresten jaren blijven liggen, kan je met je goede bedoelingen toch aanzetten tot flinke vervuiling van het gebied.
Schadelijk voor dieren?
Aan de ene kant zijn er genoeg dieren die heerlijk kunnen smikkelen van fruitresten. Maar het is zeker niet zonder gevaar. Honden en vogels kunnen bijvoorbeeld behoorlijk last krijgen van de pitten in het klokhuis van een appel, pruim of perzik. Sommige pitten zijn voor hen zelfs giftig, dus pas er mee op!
Uiteindelijk is de veiligste en netste optie om ook je fruitresten mee te nemen en in de afvalbak te gooien. Als je de plussen en minnen tegen elkaar afzet, winnen wat ons betreft de minnen en kan je beter het risico niet nemen.