Steeds meer enthousiaste ambassadeurs melden zich aan om plastic en ander zwerfvuil uit het water en land rondom de Rotte op te ruimen. Fantastisch om te zien! Maar wat gebeurt er eigenlijk met het plastic dat wordt ingezameld?
Plastic scheiden
Het plastic afval wordt naar Afvalenergiebedrijf AVR gebracht. Daar wordt het afval verder gescheiden, want niet al het plastic afval is geschikt voor recycling. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de kleur en uit welke materialen het plastic bestaat. Daarna sorteert AVR het plastic dat geschikt is voor recycling in verschillende plasticsoorten. Dit gaat allemaal automatisch met moderne machines. Het plastic wordt gewassen en verwerkt tot kleine korrels. Die korrels noem je granulaat.
Granulaat
Met granulaat kan je weer nieuwe producten maken. Door kunststofgranulaat te verwarmen smelt het en daarna kan je het onder grote druk weer in elke vorm persen die je maar wil.
Innovatie
We worden steeds beter in het recyclen van plastic. Het is bijvoorbeeld nog steeds uitdagend om flexibele plastic verpakkingen te recyclen. Die verpakkingen kunnen wel gerecycled worden, maar dan vooral tot producten zoals bermpaaltjes. Door nieuwe technologie kunnen dat soort verpakkingen nu ook teruggebracht worden naar schoon granulaat. Hiervoor draait nu een pilot waar AVR onder andere aan meedoet.
Ambities Nederland
Nederland heeft een rijks breed programma ‘Nederland circulair in 2050’. In 2030 moet Nederland volgens dat programma 50% minder primaire grondstoffen gebruiken. Recycling kan een grote rol spelen in het behalen van die ambities. Hoe meer materialen we opnieuw kunnen gebruiken, hoe minder nieuwe grondstoffen er nodig zijn.
Wat kan jij doen?
Gelukkig gooit het merendeel van de Nederlanders plastic afval gewoon netjes in de juiste prullenbak. Maar helaas zien we dat er ook nog veel afval in de natuur beland. Zonde, want dan kan het niet hergebruikt worden en zijn er weer nieuwe grondstoffen nodig. Door plastic op te ruimen, maak je dus niet alleen de natuur schoner, je zorgt er ook voor dat we minder grondstoffen hoeven te winnen. Minder grondstoffen winnen, betekent minder vervuiling. Denk daar maar eens over na de volgende keer dat je plastic afval opruimt. Stiekem doe je nog veel meer voor de natuur dan je in eerste instantie denkt.
Enthousiast geworden? Meld je dan aan als Rotte Plasticvrij ambassadeur. Iedereen die wil helpen is van harte welkom. Of dat nu elke dag, een keer per week, per maand of per kwartaal is, alle beetjes helpen. Meld je vandaag nog aan en doe mee!