95% van de mensen ergert zich aan zwerfvuil. Jij ook? De meeste mensen denken bij het zien van zwerfvuil gelijk aan een stelletje aso’s, die complete fast food tassen met inhoud uit het autoraampje kieperen. Of aan jongeren die hun rommel gemakzuchtig overal laten slingeren. Maar wist je dat die groep maar een klein deel van het zwerfvuil veroorzaakt? Het overgrote deel ontstaat door hele kleine, bijna onbenullige momenten. Van die momenten waarbij we ons allemaal af kunnen vragen: wat zou ik gedaan hebben in deze situatie?
Herken je jezelf?
Stel je hebt een hele dag lekker in het zonnetje gelegen bij Strand Nesselande. Je neemt aan het einde van de dag je rommel netjes mee, maar als je bij de prullenbakken komt zijn die overvol. Iedereen op het strand heeft zijn afval om de prullenbakken heen gegooid. Wat zou jij doen? Gooi je het erbij en geef je de gemeente de schuld dat er niet genoeg prullenbakken zijn? Of neem je het mee naar een plek waar je het wel netjes kwijt kan?
Wat dacht je van dat moment dat je je telefoon uit je broekzak pakte, maar er ook nog een klein kassabonnetje in je broekzak zat. Door de wind waait het bonnetje gelijk een paar meter bij je vandaan. Wat doe je, ga je er achteraan of haal je je schouders op en loop je door?
Je geeft je kindje tijdens een wandeling langs de Zevenhuizer plas een pakje appelsap. Het rietje is inmiddels van karton, maar zit nog wel steeds in een kleine plastic verpakking. Nare onhandig kleine plasticjes zijn het en de lege plastic verpakking glijdt dan ook zo uit je handen en waait het water in. Wat doe je?
Ben je een roker? Gooi jij je sigarettenpeuk dan al-tijd netjes in een prullenbak?
Veel kleintjes maken samen een grote
Het zijn allemaal kleine momenten. Maar als er maar genoeg mensen dat soort momenten hebben, kan er toch heel veel rommel ontstaan. Dat zien we dan ook elk jaar in het gebied rondom de Rotte. Het wordt steeds drukker, maar daarmee zien we ook meer zwerfvuil. Het zijn die kleine momenten die ook veel verschil maken.
Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we “de aso” kunnen veranderen in natuur liefhebbende zwerfvuil prikkers. Maar hoe groot is de kans dat dat lukt nou echt? Kunnen we niet veel meer bereiken als we de mensen die in de basis gemotiveerd zijn om hun steentje bij te dragen, bewust maken en leren om dit soort kleine momenten te herkennen?
Wat kan jij doen?
In de eerste plaats, wel achter dat bonnetje aanrennen natuurlijk. En bovenal, anderen inspireren om dat ook te doen. Een paar van de bovenstaande voorbeelden hebben ook te maken met de sociale norm. Niemand kijkt er vreemd van op als je een sigarettenpeuk op straat gooit of je rommel bovenop een al bestaande berg rommel gooit. Omdat wij met zijn allen het nog steeds acceptabel vinden dat dat gebeurt. Wij bepalen samen de sociale norm. Dat is een prachtige kans, want dan kunnen we dat dus ook samen veranderen. Dat hoeft echt niet op een vervelende manier en met een wijzend vingertje erbij. Laat vooral zien hoe jij het doet. Inspireer anderen, deel wat je doet. Vertel op een verjaardag dat je natte schoenen hebt gekregen toen je dat kleine plastic'je wel uit het water redde. En zet anderen aan het denken!
Nog een stapje verder gaan?
Wordt de Rotte Plasticvrij Ambassadeur! Als ambassadeur adopteer je een stukje van het Landschapspark de Rotte. Dit kan een (deel van een) straat zijn, een pleintje, een steiger, een parkje, een stukje bos, net wat jij wilt. Jij bepaalt wanneer en hoe vaak je op deze plek plastic en zwerfafval opruimt. De een ruimt meerdere malen per dag op, anderen één keer per maand. Je bent dus niet verantwoordelijk voor dit stukje, maar helpt het schoner te maken dan het was. Kijk op www.derotteplasticvrij.nl voor meer informatie.