De aalscholver, fuut en visdief

In het gebied rondom de Rotte wonen allerlei leuke vogelsoorten met bijzondere eigenschappen. Als je je er niet van bewust bent, valt het ook niet op. Wij dagen jullie uit om bij het eerstvolgende rondje dat je door het gebied maakt de onderstaande drie vogels in het gebied op te zoeken. Als extra motivatie hierbij ook een paar leuke weetjes.

Aalscholver

AalscholverDe aalscholver is een van de meest bekende vogels in het gebied. Wist je dat hij wel tot 20 meter diep kan duiken? De aalscholver valt goed op in het gebied. Hij springt eruit door de manier waarop hij met zijn vleugels wijdt opengeslagen op een paaltje of rots zit. Dat doet hij om zijn vleugels te laten drogen na het vissen. De waterafstotende vetlaag van aalscholvers is namelijk een stuk minder goed dan van de meeste andere watervogels. Het voordeel daarvan is dat ze langer onder water kunnen blijven om te jagen en dus ook tot die 20 meter diep kunnen komen. Het nadeel is dat ze daarna wel tijd kwijt zijn om alles goed te laten drogen. Mannetjes zijn te herkennen aan een zilverachtige rug en de vrouwtjes hebben een bruine rug.

De aalscholver is een uitstekende zwemmer en duiker en eet voornamelijk vis, maar ook krabben en wormen. Door zijn lange, s-vormige hals en korte brede lichaam kan hij makkelijk buigen en draaien tijdens het duiken. De vleugels zijn kort en breed, waardoor hij in een mum van tijd kan versnellen en manoeuvreren tijdens het jagen. De poten van de aalscholver zijn ook aangepast voor het zwemmen, met webben tussen de tenen waardoor hij zich snel en efficiënt kan verplaatsen in het water. De aalscholver is ook bijzonder vanwege zijn vermogen om diep te duiken, soms tot wel 20 meter, om vis te vangen.

Fuut

Fuut thumbDe fuut zien we ook regelmatig in het gebied en is makkelijk te herkennen aan de 'stekeltjes' aan beide kanten van zijn hoofd. De fuut is een uitstekende zwemmer en duiker en eet net als de aalscholver voornamelijk vis, krabben en wormen. Ze volgen hun prooi van bovenaf en duiken er dan op het juiste moment razendsnel op af. Door hun snelheid onder water kunnen ze een prooi lang volgen, inhalen en vangen. De fuut kan tot wel 60 seconden onder water blijven. Een bijzondere eigenschap is daarnaast zijn vermogen om dankzij de vorm van hun poten op snelheid over het water te lopen. Als het tijd is om te broeden, zijn deze vogels niet te missen door het enorme kabaal dat ze kunnen maken. Ook leuk is hun dansritueel om een partner te verleiden tijdens het paarseizoen. Het paarseizoen is in april, dus absoluut een aanrader om in die tijd naar ze op zoek te gaan.

Visdief

Visdief thumbDe visdief komt uit de meeuwenfamilie en dat is duidelijk te zien. Visdieven overwinteren in Afrika en zijn hier in de herfst en winter niet te zien. Meestal zie je ze vanaf eind maart tot en met september in het gebied. De visdief jaagt door boven het water te vliegen. Zodra hij een prooi ziet, stort hij zichzelf razendsnel naar beneden om de prooi te vangen. De visdief komt niet zo diep als de fuut en aalscholver. Ze gaan ongeveer 50 centimeter diep het water in. Daar waar futen vooral voor elkaar dansen, is de visdief meer van een romantisch diner. Ze proberen indruk te maken door te dansen met een visje in hun bek.

Visdieven kunnen tijdens het broedseizoen behoorlijk aggressief zijn. Als ze het gevoel hebben dat hun nest bedreigd wordt, komt het voor dat ze ook mensen aanvallen. Voor het bekijken van alle dieren in het gebied geldt: doe het op afstand en in het bijzoner ook bij deze vogel.

 

De vogels zijn te vinden in de buurt van het water. Vooral in de buurt van de Rottemeren en de Eendragtspolder heb je grote kans om de vogels te zien. Er is ook een speciaal uitkijkpunt te vinden waarop je ook een afbeelding van de verschillende vogels ziet. Deze vind je hier.

Vogelskijken website

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account