De citroenvlinder is weer wakker

De eerste warme zonnestralen van het jaar schijnen door de bomen op de bosgrond. Hoogste tijd voor de citroenvlinder om te ontwaken uit zijn winterslaap!

Onopvallende slaper

Deze opvallende vlinder overwintert als wat ze noemen een ‘imago’, wat betekent dat hij dus echt als vlinder zelf de winter door brengt. Dit doet hij door te schuilen tussen dichte struiken, in spleten en holen van boven, of door tussen grote graspollen te hangen. De vlinder is met zijn vleugels dicht meesterlijk goed gecamoufleerd. Hij kan zich namelijk keurig voordoen als een blad! Met zijn lichtgroene kleur, op nerven lijkende strepen en roestvlekjes kan hij er prima mee door als een onschuldig boomblaadje. Wanneer de vleugels open slaan, kun je alleen niet meer om deze felle citroengeel gekleurde vlinder heen!

Achter de vrouwen aan

Wanneer de temperatuur gaat stijgen en het zonnetje gaat schijnen, worden de eerste wakker en spreiden hun vleugels. Na eerst wat bijgetankt te hebben aan de nectar van de vroege voorjaarbloeiers, gaan de fel gekleurde mannetjes op kilometers lange patrouilles door de bossen, tuinen en parken, opzoek naar een schone dame. Erg goed in het herkennen van de veel bleker gekleurde dames zijn ze niet, ze vliegen namelijk achter alle witte vlinders aan, kijkend of het een soortgenoot is, of toch een koolwitje… Wanneer een paringsbereid vrouwtje wordt gevonden, volgt de kenmerkende baltsvlucht: het mannetje achtervolgt dan het vrouwtje en beiden vliegen hierna een stukje achteruit.

Start van een nieuwe generatie

Citroenvlinders planten zich maar een keer per jaar voort. Wanneer het vrouwtje in het vroege voorjaar bevrucht is, gaat ze opzoek naar wegedoorn en sporkehout. Dit zijn de waardplanten die de rupsen van de vlinders nodig hebben om groot te worden. Ze legt haar eitjes hier onderop de verse jonge bladeren. Hiervoor vliegt ze grote afstanden, en bezoekt dus meerdere struiken.

Rond half april komen de eerste rupsen uit de eitjes, en vreten zicht tot eind juni vol. Begin juli kunnen we dan ook  weer een nieuwe generatie citroenvlinders verwachten, en begint de cyclus weer opnieuw. Citroenvlinders worden ongeveer 1 jaar oud, wat voor een vlinder een hele prestatie is!

Ogen goed open

Op warme dagen, als het zonnetje weer lekker schijnt, beginnen de citroenvlinders weer te vliegen. De patrouillerende mannetjes kunnen overal in tuinen, stadparken of bossen opduiken. Houdt daarom altijd je ogen goed open wanneer je lekker een ommetje maakt! Wordt het ineens weer koud? Geen zorgen, de vlinders gaan niet meteen dood! Ze gaan verder met hun winterslaap, wachtend op warmere dagen.

Bron: Jonathan Leeuwis, Staatsbosbeheer

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account