Afgelopen twee weekenden raasden zowel storm Ciara als storm Dennis door heel Nederland. Ook ons mooie gebied kreeg te maken met harde windstoten en slecht weer. Maar hoe heeft het gebied het er vanaf gebracht onder deze omstandigheden? Wij zochten dit uit met behulp van Dick van Stegeren van Staatsbosbeheer.
Schade
De schade in het gebied valt na de twee stormen nog redelijk mee. Hier en daar zijn er wat bomen omgewaaid, maar écht grote schade is er gelukkig niet. Dat is positief!
Voorzorgsmaatregelen en nazorg
Als er geen storm is zorgt Staatsbosbeheer ervoor dat dood takhout regelmatig wordt verwijderd door een hoogwerker. Ook de slechte bomen worden in de gaten gehouden, zodat deze al verwijderd kunnen voor een eventuele storm. Op deze manier zorgt Staatsbosbeheer ervoor dat het risico op grote schade al verminderd is voordat de storm er is. Als de storm eenmaal is geweest houdt Staatsbosbeheer zich vooral bezig met het weghalen van de bomen en de op scherp staande bomen langs de autowegen, fietspaden, voetpaden en ruiterpaden. Zo zorgen zij er voor dat het gebied kort na een storm weer veilig en toegankelijk is voor bezoekers.
Essentaksterfte
In het gebied heerst de essentaksterfte. De bomen die dit betreft zijn zwakker. Mede hierdoor worden diverse bomen gekapt. Met de heersende essentaksterfte waren de essen kwetsbaarder voor de storm dan de gezonde bomen. Zo waren er bijvoorbeeld bij de kooibosjes tal van omgewaaide essen, dat leek op een soort domino effect; als er één omvalt, valt de rest ook om.
Naar buiten met storm? Gebruik je gezonde verstand!
Tenslotte komt Staatsbosbeheer nog met een advies voor als er weer een storm op komst is: gebruik je gezonde verstand! Blijf vooral weg uit de bossen, waar er bomen om kunnen vallen en takken af kunnen breken.