Genieten van het water in de Leuvekolk

Na een opknapbeurt van drie jaar is de Leuvekolk nu een fijne plek voor mens en dier. In het water liggen een waterinlaat en een vispassage. De ligweide met zitbanken, het groen en een steiger voor kleine boten maken dat bewoners kunnen genieten van deze uitloper van de Rotte.  Op 28 juni werd het feestelijk geopend.

Zoet water vanuit Nieuwe Maas

Via een leiding onder de Blaak en Plein 1940 loopt zoet water vanuit de Nieuwe Maas de Leuvekolk in. Deze inlaat was nodig als compensatie voor de verdieping van de Nieuwe Waterweg. Vanaf de Noordzee komt zout zeewater namelijk verder de rivier op. Met deze inlaat blijft er voldoende zoet water voor de land- en tuinbouw en de natuur langs de Rotte, ook in periodes van droogte. Ook wordt het water nu beter doorgespoeld, waardoor planten, vissen en andere waterdieren beter gedijen.

Vispassage

Door de vispassage kunnen vissen van de Nieuwe Maas naar de Rotte zwemmen, en andersom. De trek van zout naar zoet water is voor vissoorten zoals de aal en de driedoornige stekelbaars erg belangrijk voor hun voortplanting. Ook zorgt de vrije doorgang voor een gezonde visstand.

In de vispassage overbruggen de vissen een hoogteverschil in het waterpeil tot ruim 1 meter. De bassins liggen telkens 6 centimeter hoger of lager. Via luwten in de hoeken van een bassin komen zij terecht bij de opening naar het volgende bassin.

Genieten van het water


Bewoners en bezoekers van de stad kunnen van het water genieten op de ligweide met gras en zitbanken. In het najaar worden bomen en planten in de ligweide gezet. Aan de nieuwe steiger kan iedereen tijdelijk een kano of andere kleine boot vastmaken. Al peddelend over de Rotte zijn Rotterdam-centrum en -Noord te verkennen. De pleziervaarder kan tot aan Moerkapelle varen. Kano’s zijn te huur op verschillende plekken langs de rivier.

 

Rivieroevers

Dinsdag 28 juni was de officiële opening van de vernieuwde Leuvekolk. De vernieuwing is gerealiseerd door de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Rijkswaterstaat. De Europese Unie zorgde via het LIFE-programma ook voor een financiële bijdrage.

De metamorfose die de Leuvekolk heeft ondergaan maakt onderdeel uit van het programma Rivieroevers. Hierin werkt de gemeente Rotterdam samen met partners om de Rotte en de Nieuwe Maas aantrekkelijker te maken.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account