Grote diversiteit in de Rottemeren

De Rotte en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het eeuwen oude riviertje vormt de ruggengraat van het Rottemerengebied. Je vindt er een afwisseling van bos, polderlandschap, strandjes, plassen en heuvels. Ieder gebied heeft haar eigen charme.

BLEISWIJKSE FLES

Bleiswijkse FlesDe naam Bleiswijkse Fles is ontleend aan het feit dat vroeger een vennetje of meertje een fles werd genoemd. Het gebied vormt de ‘groene’ verbinding tussen de Rottemeren en Zoetermeer. In de Bleiswijkse Fles kun je heerlijk skaten, wandelen en fietsen langs watervogels. De ijsvogel heeft dit gebied ook al ontdekt. Het vlonderpad leidt je over het plasdrasgebied door de rietkragen heen. De visdiefeilandjes zijn speciaal aangelegd voor de visdief die zijn eieren tussen kiezelsteentjes legt, en met succes. Het is nu jaarlijks in april uitkijken naar de terugkeer van deze trekvogel en de vestiging als broedvogel. In augustus vertrekken de visdieven weer om te overwinteren in tropisch Afrika.

ZEVENHUIZERZOOM

AZevenhuizerzoom molenviergangan de rand van de Tweemanspolderen de Rotte ligt de Zevenhuizer Zoom. Het is één van de weinige gebieden in Zuid-Holland waar nog een eeuwenoud stukje veen bewaard is gebleven. In het Natuurreservaat Koornmolengat vind je nog levend veenmos. Naast de kolonie aalscholvers komen tientallen vogelsoorten voor. Met een beetje geluk hoor je hier de roerdomp hoempen. Natuur- en vogelwacht Rotta organiseert er excursies. Bijzonder is de nog werkende molenviergang. Daarvan zijn er niet veel meer in de wereld. In geval van calamiteiten kunnen ze zelfs nu nog worden ingezet. Deze viergeschakelde molens hielden bijna twee eeuwen lang het polderniveau op peil. Vroeger stonden langs de gehele Rotte wel 80 molens om het water weg te malen uit de verschillende polders.

BLEISWIJKSE ZOOM

Bleiswijkse Zoom totempaalDe zoom, aan de westelijke oever van de Rottemeren biedt een variatie aan activiteiten voor dagrecreanten. Er zijn wandel- en fietspaden, je kunt er heerlijk aan het strand liggen of spelevaren. Vissen, ezeltje rijden bij de kinderboerderij, dagkamperen, conditietrainen op de cooperbaan of een terrasje pakken kan ook. Wie meer rust zoekt moet naar het zuidelijke deel van de Zoom. Hier liggen de meeste wandel-, fiets- en ruiterpaden met mooie doorkijkjes naar de Rotte. Ook is er een prachtige natuurroute, aangegeven door paaltjes met laarzen erop. Dat verklapt een drassige ondergrond. Een leuke afwisseling tijdens de wandeling is de oversteek met de veerpont naar Zevenhuizen. Vlakbij de veerpont ligt het Bleiswijkse Verlaat, een monumentale sluis uit 1774.

EENDRAGTSPOLDER

EendragtspolderDit is een bijzonder gebied vanwege de unieke combinatie van waterberging, recreatie en de internationale roeibaan Willem-Alexander Baan. De polder zorgt ervoor dat mensen in de wijde omtrek droge voeten houden, want er kan 4 miljoen kubieke meter water tijdelijk worden opgeslagen als wateroverlast dreigt. In het waterrijke plasgebied ligt de internationale, 2 km lange roeibaan Willem-Alexander Baan. Op de kades rond de roeibaan kun je hardlopen, fietsen en is het heerlijk uitwaaien. Er zijn in het gebied veel bijzondere vogels gespot, zoals de strandloper, de heilige ibis en de tureluur. In de polder ligt de Hennipgaarde. Deze bestaat uit natuurakkers, een boomgaard, een speel- en beweegpolder, een paddenpoel, bloemen randen en -akkers, een wilgengriend en een grasveld.

ZEVENHUIZERPLAS

Zevenhuizerplas zeilenEven boven Rotterdam, net onder de Eendragtspolder, ligt de Zevenhuizerplas. De plas is ontstaan uit zandwinning en is een waarparadijs voor watersporters. Kanoën, suppen, zeilen, duiken, waterskiën en surfen kan hier allemaal. De plas staat indirect in verbinding met de Rottemeren. Zonaanbidders strijken neer op het Nesselandse strand. Een rondje wandelen om het meer brengt je van het drukke strand in de rustige gedeelten waar veel watervogels zijn. Denk aan ijsvogel, aalscholver, reiger en allerlei rietvogels. Aan de noordoever vind je een moerasbos en kun je twee van de vier natuureilandjes bezoeken.

NESSEBOS

Nessebos schapenHet Nessebos ligt ten zuiden van de Rottemeren net boven deelgemeente Prins Alexander. Het is een gevarieerd gebied waar bos, water en moeras elkaar afwisselen. Op de graslanden kom je regelmatig de schaapskudde tegen die zorgt dat het bos niet dichtgroeit. Vanaf de dijk kun je goed een hoogte verschil zien tussen de Nessepolder en het Nessebos. Vroeger was de turf hier van mindere kwaliteit waardoor het niet is afgegraven. In het Nessebos kun je alleen wandelen. Er is een mooi natuurpad uitgezet met routepaaltjes. Aan de noordkant vind je een oude boomgaard, de bijenstal van het Ambrosius Gilde en het ‘Welzijnsbos’.

HOGE BERGSE BOS

Omgedraaide Spoortunnel Hoge Bergse BosHet gevarieerde landschap van hoog en laag en open en meer begroeide delen is een lust voor het oog. De heuvels in het Hoge Bergse Bos zijn ontstaan door de berging van sloop- en bouwafval. Het is een interessant gebied voor actieve sportbeoefenaars. Je kunt er rolskiën, moutainbiken, trailrunnen, skiën, klimmen, kanoën, skaten, golfen en nog veel meer. Op één van de heuvels vind je een uitkijktoren waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over het hele gebied. Ook aan flora en fauna geen gebrek in het gebied. Je vindt hier vele vogels spottenzoals fazanten, torenvalken en buizerds. De Wiebertjes, wat als kunstwerk is ontwikkeld, is nu een fraai natuur- en broedgebied. In het Hoge Bergse Bos kom je daarmaast vele kunstwerken tegen. Het kunstproject Stille Wateren van Annelies Dijkman is hier één van. Het project bestaat uit vijf kunstwerken die verspreidt in het gebiedgeplaatst zijn. Daarnaast vind je er de spoortunnel van Marcel Kroonenburg, de Trophy 1993van Hans van Bentem en uitkijkpunt Lührs van Joanne Genderonneau en Sofi e Boonman.

LAGE BERGSE BOS

Lage Bergse Bos runderenTussen Rotterdam-Hillegersberg en Lansingerland ligt het Lage Bergse Bos. Het is een bosrijk gebied afgewisseld met open stukken land en water. Een heerlijke plek voor een wandeling. Al wandelend door het gebied kun je ineens oog in oog komen te staan met Schotse Hooglanders die vrij rondlopen in het gebied. Je vindt er tevens een mooie, visrijke vijver die dwars door het gebied slingert. In 2016 is de Speelpolder De Bergse Vallei geopend; een walhalla voor kinderen. Zij kunnen klimmen, ravotten, bouwen, in het water spelen en lekker vies worden. In het gebied gaat de komende jaren het een en ander veranderen. Zo krijgt het gebied een kwaliteitsimpuls en komt een deel van de A16-A13 door dit gebied. De nieuwe snelweg komt in een tunnelbak waardoor de natuurbeleving behouden wordt.

OMMOORDSE VELD

Ommoordse VeldHet Ommoordse Veld ligt, in de Rotterdamse wijk Ommoord, ingeklemd tussen de Bergse Linker Rottekade en de President Wilsonweg. In het begin van de 19e eeuw bestond dit gebied nog grotendeels uit twee plassen. De Veenderij in het westelijke deel grenzend aan wat nu Klaverbuurt heet en het Pennegat wat op de plaats van de huidige buurt Keizershof lag. De plassen waren ontstaan door het afgraven van veen voor het winnen van turf. Turf was lange tijd een veel gevraagde brandstof. Na 1867 werden de plassen drooggelegd en ontstonden er nieuwe hooi- en weilanden. In het centrum van het gebied, tegen de kade aan, ligt de kinderboerderij De Blijde Wei met een Educatiecentrum. Een lustoord voor kinderen. Dichtbijde kinderboerderij ligt de kanovijver met aan beide oevers prachtige moerascypressen. Het visdiefje vertoont op deze plek regelmatig zijn grappige capriolen bij het vangen van visjes. Uiteraard ontbreekt een andere viseter, de gracieuze blauwe reiger, niet en wordt een enkele keer ook de grote zilverreiger en het ijsvogeltje gezien. In oktober 2008 werd het Ommoordse Veld verkozen tot mooiste groenplekje van de deelgemeente Prins Alexander. Als beloning zijn langs de kade drie walnootbomen gepland met in het midden een klimaatpaal. Wandelaars, natuurliefhebbers en recreanten komen in het Ommoordse Veld ruim aan hun trekken. 

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account