Ondernemer John van Leeuwen verruilde doemscenario voor droom en bijstand voor huiskamerrestaurant – Bij aankomst op de Kerkhoflaan in Nieuw-Crooswijk kan het je niet ontgaan: de naam ‘Obst & Gemüse’ prijkt groots op de gevel van nummer 145. Maar het gaat hier om meer dan groenten en fruit alleen. Naast Obst & Gemüse trakteert eigenaar en maatschappelijk ondernemer John van Leeuwen zijn gasten straks ook op gemütlichkeit. Hij ondervond aan den lijve: gezelligheid en gemeenzaamheid zijn minstens zo gezond als de groentegerechten die hij straks serveert!
John is druk in de weer wanneer we aanbellen. Logisch, zijn langgekoesterde droom – een eigen huiskamerrestaurant – gaat in vervulling. Van woensdag tot en met zondag eet je hier vanaf 1 april biologische, vegetarische of veganistische gerechten. Het idee ontstond in Berlijn, vertelt John. “Vlak na de val van de muur bezocht ik er een oude groentewinkel die tot lunchroom was getransformeerd. De naam ervan, Obst & Gemüse, is altijd blijven hangen.” De stofzuiger en het servies dat her en der door de zaak staat uitgestald, getuigen van de laatste loodjes. Is John nerveus? “Nee, het spannendste is achter de rug: gisteren kreeg ik eindelijk mijn drank- en horecavergunning.” De mintgroene retro keuken die John eigenhandig opknapte, oogt klaar om te koken. Hij legt zijn fotolijsten neer om, te midden van pannen en pompoenen, meer te vertellen over de roerige reis die hij aflegde.
Van succes naar schuldsanering
John volgde een opleiding tot natuurvoedingskok, maar is van huis uit grafisch ontwerper. Sinds 1983 bestierde hij een ontwerpbureau op het Noordereiland, vanaf 2001 samen met een compagnon. Toen laatstgenoemde verhuisde naar Enschede, grepen John en zijn vrouw Jolien die reden aan om, samen met hun destijds zesjarige zoon Lucas, ook naar het Oosten te verhuizen. Daar zouden ze het bureau voortzetten én hun droom – zij een eigen B&B en hij een huiskamerrestaurant – verwezenlijken.
John: “We kochten in 2008 een bouwval in een bosrijk buitengebied en woonden er net, toen de ellende begon. Allereerst kwam de recessie, vervolgens raakte mijn zakelijk partner overspannen. Zij werkte een jaar niet en wilde vervolgens stoppen.” John werkte voor twee en verbouwde ondertussen het huis én het nieuwe bedrijfspand in Enschede centrum. Binnen de VOF waren helaas geen goede afspraken gemaakt. Na een verloren rechtszaak bleef John met een flinke schuld achter. Het vers verbouwde huis werd door de bank verkocht en tot overmaat van ramp kreeg Jolien in 2009 de diagnose MS. John zocht hulp bij een coach en liet zichzelf in 2012 failliet verklaren. “Ik kon niet anders. Al ons geld zat ín de grond en wij zaten aan de grond!”
Nieuwe kansen in Nieuw-Crooswijk
John kwam financieel en mentaal in een negatieve spiraal. “We wilden terug naar Rotterdam, maar dat bleek lastig. Mijn contactpersoon bij Woonstad Rotterdam wist een tijdelijke woning op de Kerkhoflaan in Nieuw-Crooswijk, daar ben ik nog steeds erg dankbaar voor.” John had nog een lange weg te gaan, maar zag het wat rooskleuriger in. Tijdens een wandeling door Crooswijk begon het weer te kriebelen. John: “Na mijn werk bij Villa Augustus en Spirit wist ik dat ik wilde koken!” Hoewel hij zelf weer durfde te dromen, duwde de bijstand hem steevast naar beneden. “Er komt geen enkele positiviteit vanuit, dat is zeer deprimerend en frustrerend. Maar van de Gemeente Rotterdam ontving ik een folder voor bijstandsgerechtigden die voor zichzelf wilden beginnen. Ik meldde me direct aan!” John volgde alle stappen van de aangeboden cursus met veel plezier. De laatste horde – de financiering – bleek een lastige. John kreeg vanwege zijn leeftijd geen lening, dus probeerde hij het via crowdfunding. “Na een half jaar had ik 10.000 euro bij elkaar. Ik keek opnieuw naar mijn plan, kleedde het wat uit en vroeg Bijzondere Bijstand Zelfstandigen aan.”
Gebiedsontwikkeling in Crooswijk: ondernemers als onderdeel van de oplossing
Nu had hij nog een horecapand nodig. “Ik mailde mijn plan naar Niels van Ham, van Team Wijkverbetering van Woonstad Rotterdam. Binnen een dag ontving ik een enthousiaste reactie: het paste binnen hun beleidsplan voor de gebiedsontwikkeling van Nieuw-Crooswijk.” Woonstad Rotterdam investeerde stevig in Nieuw-Crooswijk met als doel de wijk economisch en sociaal te versterken.
Ondernemers als John zijn daarin een belangrijke pijler. Eveneens onderdeel van de gebiedsontwikkeling voor Nieuw-Crooswijk: meer aandacht voor de Rotte. Door twee dagen per week onderdak te bieden aan Stichting Plezierrivier De Rotte is John ook maatschappelijk ondernemer. “Zij werken aan een wandelpad langs het water, een vlonder, aanlegplek voor boten en kanoverhuur,” vertelt John. Het is straks prima toeven en proeven op zijn zonnige terras aan het water.
Hoewel het zweet hem even uitbrak na de ondertekening van het contract, haalt John veel uit het vertrouwen dat hij kreeg van vrienden, kennissen en van Woonstad Rotterdam. “Woonstad dacht mee, verbouwde het pand en ziet Obst & Gemüse als waardevolle toevoeging voor de buurt.” Zo denkt hij er zelf ook over: Rotterdam is klaar voor een volledig vegetarisch en biologisch restaurant.
Uit eten bij Obst & Gemüse: gemakkelijk, gezellig en gezond
We kunnen bij het huiskamerrestaurant onder andere een goed klaargemaakte kliswortel verwachten, volgens John een onderschatte groente. “Het lijkt op een schorseneer en is ontzettend goed voor je darmen én voor de potentie,” voegt hij er lachend aan toe.
Als zoon van een huisarts kreeg hij op zijn zestiende medicijnen voor zijn darmkwaal. John: “Maar ik wilde niet mijn hele leven medicijnen slikken. Op mijn dertigste bezocht ik daarom een homeopaat die constateerde dat ik allergisch was voor fabrieksgist. Na twee maanden was ik van mijn klachten af.” Zo begon zijn aandacht voor de medicinale werking van voeding. “Ik pleit voor zo min mogelijk troep in je lijf. Verbazingwekkend vind ik het dat sommigen precies willen weten wat ze in hun computer stoppen, maar die interesse niet hebben voor hun eigen lichaam,” zegt John verontwaardigd.
Echte carnivoren bekeert John steevast met seitan. “Mijn vrienden zijn bijna allemaal vleeseters. Voor hen maak ik seitan, een soort brooddeeg dat ik na een lang bereidingsproces licht bak of frituur en serveer met een lekkere wijnsaus. Tijdens etentjes is die schaal als eerste leeg” lacht hij. Wees er straks dus vroeg bij! Restaurant Obst & Gemüse is vijf avonden per week geopend vanaf 16.00 uur en biedt zes warme en zes koude buffetgerechten. Guten Appetit!
Bron: http://ditisonsrotterdam.nl/restaurant-obst-gemuse-opent-nieuwe-deuren-nieuw-crooswijk/
Tekst: Priscilla de Putter