Veerpont ‘t Verlaat verwelkomt 150.000e passagier

Op een mooie pinksterdag had het zomaar kunnen gebeuren: de 150.000e passagier op de veerpont over de Rotte. Vanwege de slechte weersomstandigheden liet dit jubileumfeestje echter nog even op zich wachten. De pont lag uren werkeloos aan de kant. Op donderdag 9 juni werd alsnog het feestje gevierd.

Schipper John Brus hoopt dat tijdens zijn dienst, op de dinsdag na Pinksteren, het bijzondere ticket voor een overtocht naar Zevenhuizen verkocht wordt. De veerpont is al enkele dagen versierd met vlaggetjes. Aan de omstandigheden ligt het niet: het zonnetje laat zich goed zien, de wind is behapbaar en er zijn aardig wat fietsers en wandelaars op pad. “Stukken beter dan met Pinksteren, het bleef maar regenen”, zegt Brus, die sinds 2009 deel uitmaakt van de groep met vijftien vrijwillige schippers (mannen en vrouwen) en samen met Dick Strijbos verantwoordelijk is voor de coördinatie van de diensten. Op donderdag 9 juni is het dan toch eindelijk zover: tussen de middag koopt mevrouw Ineke Delfgauw uit Berkel en Rodenrijs het 150.000e kaartje. Zij is met een oud-collega onderweg naar eetcafé De Roerdomp in Zevenhuizen voor een lunch. Als cadeau ontvangt zij van schipper Nico Vaandrager het 150.000e kaartje met onbeperkte geldigheid en een dinerbon voor restaurant Meerenbos.

Tijdens een praatje met schippers Brus en Vaandrager vertellen de heren honderduit. “Alle schippers hebben wel iets met varen”, zegt Brus. “Zelf had ik vroeger als kind al een roeiboot en later kocht ik een zeilboot. Ik was ook instructeur voor het vaarbewijs bij de ANWB. Het varen is een kunstje dat je natuurlijk wel moet beheersen, vooral het aanmeren zonder boegschroef is een speciale behendigheid. Daarnaast ben je ook gastheer. Er komen vaak mensen aan boord die het gebied niet kennen, ik vertel hen dan een stukje geschiedenis over het sluisje, het Koornmolengat, de veiling en natuurlijk over de molens langs de Rotte.” Voor Brus staat het varen op nummer één, maar ook het ontmoeten van zoveel verschillende mensen vindt hij erg leuk. Hij herinnert zich een Italiaanse familie waaraan hij vertelde dat, als alle 27 molens nog langs de Rotte zouden staan het gebied net zo bekend was geworden bij buitenlanders als nu Kinderdijk is. De passie voor het varen zit volgens Brus bij alle schippers zo diep dat zij naast de reguliere dienst, een keer per veertien dagen, ook met veel plezier voor elkaar invallen. “En dat komt nogal eens voor. Al onze vrijwilligers zijn 65-plussers die regelmatig eropuit gaan.”

Vaandrager startte in 2002 al als schipper. Hij vertelt waarom hij er zo ontzettend veel plezier aan beleeft. “Behalve dat ik het varen heel erg leuk vind, geef ik graag de kinderen aan boord een lesje vaarkunst. Ik leer hen hoe ze makkelijk kunnen onthouden wat stuurboord en bakboord is: stuurboord, rechts dus met twee keer de letter r.” Er zijn weleens passagiers die het varen zo leuk vinden, dat zij een retourtje kopen. “Wij noemen dat een Spidootje”, zegt Vaandrager lachend. De beide mannen herinneren zich ook een anekdote over scholieren die bezig waren met een speurtocht en waarbij een jongen zich met de pont liet overzetten. Vaandrager: “Daarmee zette hij de anderen wel aardig op een dwaalspoor.” ,,Wij vinden het leuk om zo’n spel dan een beetje mee te spelen”, zegt Brus. 

Vaarseizoen
De pont vaart van 30 maart tot en met oktober tussen 11.00 en 17.30 uur. In de maanden april en oktober op zaterdagen, zondagen en feestdagen. In de overige maanden dagelijks. Bij slecht weer vaart de pont niet. Bij de opstappunten (restaurant Meerenbos, overkant Zevenhuizen en eetcafé De Roerdomp) staan borden waarop staat aangegeven of de pont die dag wel of niet vaart. Prijs: 0,50 euro per persoon, inclusief fiets, hond, enzovoorts. Er is ook een knipkaart voor 5 euro, dan mag je elf keer mee. De pont is een initiatief van het Recreatieschap Rottemeren. Bijzonder aan de pont is dat het een ‘zonnepont’ is, dat wil zeggen dat de pont elektromotoren heeft en dat de accu’s voor deze motoren worden opgeladen via de zonnepanelen op het dak van de pont.

Bron: Hart van Lansingerland 

Foto: Staatsbosbeheer

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account