We hebben het allemaal geleerd tijdens de aardijkskundeles vroeger, maar toch is het kennis die vaak wegzakt. Daarom hier een korte uitleg over wat veen precies is en waar je het kan vinden in en om de Rotte.
Wat is veen?
Veen is een opeenstapeling van dode planten. Klinkt best smerig hè? Veen kan ook behoorlijk stinken dus een tikkeltje smerig is het wel. Maar ook erg interessant! Als je kijkt naar een veenbodemprofiel, bestaat deze uit een opeenstapeling van meerdere horizontale laagjes. Daarin zijn de plantenresten duidelijk te herkennen. Veen heeft een roodbruine, bruine of zwarte kleur.
Hoe ontstaat veen
Wanneer een plant dood gaat, wordt die normaal gesproken door de natuur afgebroken. Denk aan de bladeren van de boom die na verloop van tijd bijna vanzelf lijken te verdwijnen. De natuur kan dode planten zelf afbreken door een combinatie van zuurstof en allerlei bacteriën en schimmels die er samen voor zorgen dat dode planten verdwijnen. Vooral als het warm is kan dat extra snel gaan.
Als de combinatie van alle elementen goed is, houdt de natuur de groei en sterfte van de planten precies in balans. Soms is die perfecte balans er niet, bijvoorbeeld bij planten die onder water komen te staan. Onder water is minder zuurstof beschikbaar. Het gevolg is dat de afbraak van dode planten veel langzamer gaat. Soms gaat het zó langzaam, dat er alweer nieuwe planten dood gaan voordat de oude zijn afgebroken. Dan stapelen de dode planten als het ware op. Als dat maar lang genoeg gebeurt en onder de juiste condities, ontstaat veen. Vroeger werd veen afgegraven en kon het gebruikt worden als brandstof (turf) of voor zoutwinning.
Waar kan je veen vinden langs de Rotte?
Genoeg water in de Rotte en logischerwijs is er dus ook veen te vinden. Het Koornmolengat is het laatste stukje moerasveen in de Tweemanspolder. Het is nooit ontveend of ontwaterd, er is geen turf gestoken en het is ook niet drooggelegd. Kortom: veen in de oorspronkelijke staat. Onder andere de fietsroutes Rondje Zuidplas en Actief Rottemeren komen langs het Koornmolengat, zeker de moeite waard om eens langs te fietsen! Het Koornmolengat bezoeken kan alleen tijdens een excursie van Natuur- en Vogelwacht Rotta. Op de website van Rotta vind je data en tijden. Ook vind je veengrond aan het Ommoordseveld tussen het wilgenlaantje en de Rottekade. Hier is vroeger wel flink turf gestoken, met als gevolg dat dit gebied ruim 6 meter onder de zeespiegel ligt. Neem ook eens een kijkje. Meer informatie over het Ommoordseveld vind je hier.