Ontdek de achtertuin van Rotterdam, Lansingerland en Zuidplas. Plezierrivier de Rotte kronkelt vanuit de achtertuin van Rotterdam naar het bruisende centrum van deze wereldstad. Ontsnap uit de drukte van alle dag en breng een bezoek aan deze weidse natuur.
1. Koornmolengat
Het Koornmolengat is het laatste stukje moerasveen in de Tweemanspolder. Het is nooit ontveend of ontwaterd, er is geen turf gestoken en het is ook niet drooggelegd. Sporen van de eerste Zevenhuizenaren zijn gevonden op het stuk van de Rottedijk achter het Koornmolengat. Hier hebben ooit zeven huisjes en een korenmolen gestaan, eenvoudige huisjes van hout en riet. De namen Zevenhuizen en Koornmolengat zijn aan deze vroege bewoning ontleend. Naast een rijke verscheidenheid aan watervogels en reigers, is het gebied het thuishonk van een kolonie aalscholvers. Ook is het Koornmolengat een belangrijke rustplaats voor meerdere soorten vogels zoals de blauwe reiger, zilverreiger en roerdomp. De flora in het gebied is zeer divers. Verschillende mossen, meer dan 50 soorten paddenstoelen en ook zie je er steeds meer bloeiende kruiden. Wilgen, elzen en essen, afgewisseld door onder andere berken, lijsterbes en hop omzomen de sloten en vennen in dit broekbos. Daarnaast is het Koornmolengat een paradijs voor insecten, muizen en marterachtigen. In het voorjaar is er vaak een vossenhol met jonge vossen te zien. Lees meer.
2. Lage en Hoge Bergse Bos
Het Lage Bergse Bos is een bosrijk gebied afgewisseld met open stukken land en water. In het bos lopen Schotse Hooglanders vrij rond. Centraal in het gebied ligt de entree met een familierestaurant de Bergsche Plas. Daar heb je een mooi uitzicht op de visrijke vijver die dwars door het gebied slingert. Hieraan ligt de Speelpolder De Bergse Vallei; een walhalla voor kinderen. Met een beetje geluk hoor je de bontespecht met zijn snavel tikken in een boom of kun je een karper aan de haak slaan. Zodra je de Rottebandreef oversteekt beland je in het Hoge Bergse Bos. Dit bos kenmerkt zich door het heuvelachtige landschap. De eerste heuvel die je tegenkomt is in gebruik door Golfbaan de Hooge Rotterdamsche. De brasserie, maar ook de wandelpaden van de golfbaan zijn openbaar zodat je er ook als niet-golfer welkom bent. Vanaf het hoogste punt op de golfbaan kijk je uit over de rest van het Hoge Bergse Bos.Het gevarieeerde landschap van hoog en laag en open en meer begroeide delen is een lust voor het oog. De heuvels zijn ontstaan door de berging van sloop- en bouwafval. Het is mede een interessant gebied voor actieve sportbeoefenaars. Je kunt er rolskiën, moutainbiken, klimmen, kanoën, survivallen, trailrunnen, skaten en nog veel meer. Vogels zoals fazanten, torenvalken en buizerds kun je hier spotten. Wil je het gebied van grote hoogte ervaren ga dan naar de uitkijktoren aan de noordzijde. De Wiebertjes, wat ooit een kunstwerk was, is nu een fraai natuur- en broedgebied. Lees meer..
3. Bleiswijkse Zoom & Bleiswijkse Fles
Aan de oostkant van Bleiswijk liggen de Bleiswijkse Zoom en Bleiswijkse Fles. Dit zijn mooie natuurgebieden die grenzen aan de Rottemeren. Er zijn diverse wandelpaden met onderweg voldoende plekken om even te ontspannen, te spelevaren of te genieten van een hapje en een drankje. Er is een heerlijk strand, je kan er vissen, dagkamperen, ezeltje rijden bij de kinderboerderij en conditietrainen op de cooperbaan. Wie meer rust zoekt moet naar het zuidelijke deel van de Zoom. Hier liggen de meeste wandel-, fiets- en ruiterpaden met mooie doorkijkjes naar de Rotte. Ook is er een prachtige natuurroute, aangegeven door paaltjes met laarzen erop. Dat verklapt een drassige ondergrond. In het noorden boven Bleiswijk vormt de Bleiswijkse Fles de ‘groene’ verbinding tussen de Rottemeren en Zoetermeer. In de Fles kun je heerlijk skaten, wandelen en fietsen langs watervogels. De ijsvogel heeft de Fles inmiddels ook ontdekt. Het vlonderpad leidt je over het plasdrasgebied door de rietkragen heen. De visdiefeilandjes zijn speciaal aangelegd voor de visdief die zijn eieren tussen kiezelsteentjes legt, en met succes. Lees meer.
4. Zevenhuizerplas
Even boven Rotterdam, net onder de Eendragtspolder, ligt de Zevenhuizerplas. De plas is ontstaan uit zandwinning en is een waar paradijs voor watersporters en zonaanbidders. Maar bovenal is het een stuk natuur waar we trots op kunnen zijn. Een rondje wandelen om het meer brengt je van het drukke strand in de rustige gedeelten waar veel watervogels zijn. Denk aan de ijsvogel, aalscholver, reiger en allerlei rietvogels. Aan de noordoever vind je een moerasbos en kun je twee van de vier natuureilandjes bezoeken. De plas is plm. 40 meter diep en heeft een heuvelachtige bodem. Het water van de Zevenhuizerplas is schoon wat maakt dat je het onderwaterleven goed kunt zien. Niet voor niets is dit een geliefde plek om te duiken. Op de plas vind je veel eenden en meeuwen: kokmeeuwen, zilvermeeuwen en een stormmeeuw op een paal, wilde eenden, krooneenden (de provincie Zuid-Holland heeft voor deze eend geen jachtvergunning gegeven) en smienten, ook wel fluiteenden genoemd. Lees meer.
5. Eendragtspolder
De Eendragtspolder is een bijzonder gebied vanwege de unieke combinatie van waterberging, recreatie en de internationale roeibaan Willem-Alexander Baan. De Eendragtspolder zorgt ervoor dat mensen in de wijde omtrek droge voeten houden, want er kan 4 miljoen kubieke meter water tijdelijk worden opgeslagen als wateroverlast dreigt. De Eendragtspolder bestaat uit twee deelgebieden, gescheiden door de slingerende Slingerkade.
Door het moerassige plas-drasgebied kun je lekker struinen met je laarzen aan. Er staat een uitkijktoren, vanwaar je een prachtig zicht hebt op de skyline van Rotterdam en op de polder. In de Eendragtspolder zijn veel bijzondere vogels gespot, zoals de strandloper, de heilige ibis en de tureluur.
De Hennipgaarde ligt in het noordelijke deel van de Eendragtspolder. Het is nog in aanleg en bestaat uit natuurakkers, een boomgaard, een speel- en beweegpolder, een paddenpoel, bloemenranden en -akkers, een wilgengriend en een grasveld. Lees meer.
En meer..
Er zijn nog meer natuurgebieden die eigenlijk net zo goed in de top vijf thuishoren. Je vindt ze hier:
Veel plezier met je ontdekkingstocht! Maak je foto's van de natuurgebieden? Deel ze met ons via Facebook!