Crooswijksebocht

De kade aan de Crooswijksebocht wordt aantrekkelijker. Behalve groen en een nieuwe speelplek, staan enkele steigers gepland langs dit gedeelte van de Rotte.

De kade wordt deels verlaagd tot in het water. In en langs het water komen planten en bomen. De oude speeltuin maakt plaats voor een natuurspeeltuin. Een steiger zorgt ervoor dat mensen vlakbij het water kunnen zitten en sloepen en kano's kunnen aanmeren. Tot de komst van die steiger heeft de gemeente een tijdelijk ponton neergelegd. Er komen betere wandel- en fietsroutes. Even verderop legt de gemeente een tweede steiger aan bij begraafplaats Crooswijk. De oude entree aan de waterkant wordt in ere hersteld. Zo wordt begraven over water mogelijk. Ook wordt nagedacht over de mogelijkheid om een theehuis te realiseren op de begraafplaats. Naast bezoekers van de begraafplaats zijn dan ook voetgangers, fietsers en wijkbewoners welkom.

De herinrichting van de kade is begonnen en in de loop van 2022 klaar.

Klik hier voor meer informatie over het project.

Leuvekolk is nu een fijne plek voor mens en dier

De Leuvekolk - uitloper van de Rotte, ten noorden van de Blaak - onderging een flinke metamorfose. Een waterinlaat zorgt voor vers zoet water en vissen kunnen dankzij een vispassage van en naar de Nieuwe Maas trekken. Langs het water zijn een ligweide met zitbanken en een steiger voor kleine boten gekomen.

Leuvekolk is een van de projecten uit het programma Rivieroevers. Hierin werkt de gemeente Rotterdam met partners samen om onder meer de Rotte groener en levendiger te maken.

Kijk voor meer informatie op de site van de gemeente Rotterdam

Kwaliteitsimpuls Lage Bergse Bos

Het Lage Bergse Bos is een geliefd recreatiegebied, dat sinds de aanleg in de jaren zeventig amper is veranderd. De maatschappij is door de jaren heen echter wel veranderd, en daarmee ook het gebruik van het Lage Bergse Bos en de eisen die aan het gebied worden gesteld. Daarom geeft Recreatieschap Rottemeren het gebied een kwaliteitsimpuls, zodat het Lage Bergse Bos weer helemaal voldoet aan de eisen van deze tijd. We hebben Bureau Hosper landschapsarchitectuur en stedenbouw de opdracht gegeven om hiervoor een ontwerp te maken.

 Kwaliteitsimpuls Lage Bergse Bos drie karakters

Woensdag 14 oktober werd het definitief ontwerp voor de kwaliteitsimpuls Lage Bergse Bos gepresenteerd. Ongeveer veertig stakeholders en belangstellenden waren aanwezig tijdens deze digitale videobijeenkomst. In het eerste half uur werd het definitief ontwerp gepresenteerd waarna het mogelijk was om via de chatfunctie vragen te stellen. Een ambitieus en prachtig plan. Hoe mooi zou het zijn als het in zijn geheel gerealiseerd kan worden.

Op de website van het recreatieschap Rottemeren onder het project Kwaliteitsimpuls Lage Bergse Bos kan je het plan inzien en downloaden. Het definitief ontwerp is tot stand gekomen door samenwerking met en input van diverse partijen en belangstellenden: de deelnemende  gemeenten van Recreatieschap Rottemeren, Lansingerland, Rotterdam en Zuidplas, Staatsbosbeheer, Waterschap HHSK en de Groene Boog die namens Rijkswaterstaat de verlengde A16 realiseert. Daarnaast zijn er veel stakeholders bijeenkomsten geweest waarin ondernemers, omwonende en belangengroepen hun wensen en visie konden inbrengen.

Afwachten

Met de aanleg van de A16 door het Lage Bergse Bos wordt het nu dan eindelijk mogelijk om daadwerkelijke stappen te gaan maken met de kwaliteitsimpuls Lage Bergse Bos. Al langere tijd was het de bedoeling om het Lage Bergse Bos een facelift te geven om daarmee het park aan te passen aan de wensen van de huidige generatie recreanten en de nieuwste inzichten over bosbeheer. Maar onduidelijkheid over waar het A16 tracé en op welke wijze deze in het landschap zou liggen zorgde voor uitstel. Nu duidelijk is dat de snelweg in een verdiepte tunnelbak wordt aangelegd met daarop een tunneldak die onderdeel blijft uitmaken van het Lage Bergse Bos, kan de kwaliteitsimpuls integraal worden aangepakt. Vooruit lopend op de start van de aanleg van de A16 is er al een herinrichting van “het Plein” Lage Bergse Bos in 2016 gerealiseerd met daarin onder meer de aanleg van de Bergse Speelvallei. Nu met het definitief ontwerp kan er met een volgende fase worden gestart; de aanleg van het eilandenrijk.

Bergse Speelvallei

 Het plan

Met de kwaliteitsimpuls wil het Recreatieschap Rottemeren het Lage Bergse Bos aantrekkelijker maken voor recreanten. Veel bezoekers waarderen zo’n bosrijk gebied direct naast de stad enorm. Echter, sinds de aanleg in de zeventiger jaren is er niet veel aan veranderd, terwijl het gebruik wel is gewijzigd. De kwaliteitsimpuls gaat zorgen voor een meer gevarieerd gebied waar meer te zien en te ontdekken is en waar je het bos nog meer kunt beleven. Het Lage Bergse Bos kent drie karakters: Eilandenrijk, Park en Bosrand. Deze drie karakters worden versterkt en uitgebreid.

Eilandenrijk

Het Eilandenrijk gaan waterrijk bos en hogere en drogere gebieden elkaar afwissen. Er worden extra eilanden aangelegd die via kleine bruggetjes met elkaar verbonden zijn. Je kunt er struinen over kleine paadjes en de natuur ontdekken.

Eilandenrijk

Park                                                                   

Spelen, relaxen, picknicken, en barbecueën kan in het Park. Gemaaid gazon, bloemrijk grasland met hier en daar een boom zorgen voor variatie. In het Park zijn twee restaurants, de molenstompen en speelvallei te vinden.

Park

Bosrand                   

De Bosrand bestaat uit een robuust en gevarieerd bos. Het omarmd het Lage Bergse Bos. Hierin liggen de entrees naar het gebied en de parkeerplaatsen voor de bezoekers.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over het project.

Bewegwijzering

Veel recreanten die langs de Rotte fietsen, wandelen of erop varen, zijn niet goed op de hoogte van wat er allemaal te zien en te doen is in de Rottemeren. Daarom ontwikkelt Recreatieschap  Rottemeren nieuwe bewegwijzering naar de recreatieve voorzieningen vanaf de Rotte. Ook passen we de bewegwijzering vanaf de toegangswegen aan. Dit doen we samen met de gemeenten Lansingerland, Rotterdam en Zuidplas en in overleg met de ondernemenden. Dankzij de bewegwijzering kunnen recreanten de recreatieondernemers en voorzieningen makkelijker vinden.

Bewegwijzering Werkbezoek team Bewegwijzering 1 entree Hoge Bergse Bos

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie.

Watercompensatie

Recreatieschap Rottemeren realiseert samen met Rijkswaterstaat extra waterpartijen in recreatiegebied Rottemeren. Deze watercompensatie is nodig vanwege de aanleg van de A16 Rotterdam door het Lage Bergse Bos.

Watercompensatie Overzicht drie locaties

Watercompensatie

De aanleg van Rijksweg A16 Rotterdam door het Lage Bergse Bos heeft tot gevolg dat het grondoppervlak wordt verhard met asfalt en er enkele sloten verdwijnen. De hoeveelheid grond die regenwater kan opnemen, neemt daardoor af. Daarom is in hetzelfde peilgebied extra ruimte nodig waar water kan worden vastgehouden, bijvoorbeeld in sloten of ondiepe plassen. Dit wordt watercompensatie genoemd. Recreatieschap Rottemeren gaat de watercompensatie voor Rijkswaterstaat realiseren.

Locaties en planning

In recreatiegebied Rottemeren zijn vier locaties in Bergschenhoek uitgekozen die geschikt zijn om de watercompensatie aan te leggen. Dit gebeurt in 2 fasen.

Locaties fase 1:

  • nabij Hoekse Park West
  • Anthony Lionweg
  • Gebiedje ten zuiden van het Ridderzwampad

Locatie fase 2:

  • Kooibos, grotendeels ten westen van de Rottebandreef

Werkzaamheden

De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit graafwerkzaamheden, ook worden struiken en bomen gekapt. Daarna worden de oevers ingericht met riet en oeverplanten. Voor de gekapte bomen worden elders nieuwe bomen geplant. In totaal gaat het om ca 3,5 hectare aan watercompensatie.

De werkzaamheden bestaan uit:

  • verbreden watergang langs het fietspad nabij Hoekse Park West
  • verbreden Kooitocht langs de Anthony Lionweg
  • aanleggen ondiepe plas ten zuiden van het Ridderzwampad
  • aanleggen ondiepe plas op de locatie Kooibos, grotendeels ten westen van de Rottebandreef (het werk op deze locatie is onder voorbehoud van het verkrijgen van de vergunning).

Mogelijk ervaren omwonenden enige overlast vanwege het grondtransport of het geluid van de graafmachines. Aannemer GKB werkt in principe tussen 7.00 en 16.00 uur.

Samenwerking

Rijkswaterstaat financiert het project. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer GKB. Met omwonenden en Natuur- en vogelwacht Rotta is overleg gevoerd over de locaties.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten
Kalender
Op de kaart
Bucketlist
Mijn account